Thursday, July 16, 2009

kerja?

ko kerja kat mana sekarang?
**kat jabatan pelajaran KL

sebagai ape?
**pegawai tadbir

eh bukan ke ko kena jadi lecturer?
**oh, belom lagi, kan kene tunggu konvo dulu

ko kerja kerajaan ek?
**a'a

macamana ko boleh kerja kat situ?
bukan ko kerja kat um ke?
**haaa.. ini panjang ceritanya..



dialog di atas adalah dialog peradaban yang berulang-ulang kali dimainkan.. entah untuk yang keberapa pon aku tak pasti.. kalau pasang hitcounter mau cecah 3-4 angka. (apakah? hnjjj)




ok.ok.. aku ceritakan disini...



alkisahnya...


korang tau kan sebelum ni aku kerja kat UM.. (tak tau? ini memang nak kena ni.. 6bulan aku kerja kat situ ko boleh tak tau.. dush!dush!)

ok. sambong balik.

dah kerja kat UM, selalulah lepak dengan sorang kawan aku ni, jay (bukan nama sebenar) yang duduk dekat pantai hillpark berdekatan kondo rakyat itu.. (perlu ke?)

jay selalu menceritakan pengalaman beliau pergi interview dan mencari kerja.. cerita-cerita beliau itu telah membuatkan aku berfikir sejenak-dua jenak-tiga jenak..

"kenapa aku tak ada pengalaman sedemikian?" (kesian budak ni)



selang beberapa hari..


keluarlah iklan temuduga terbuka KPM di website2 dan suratkhabar2 (ade ke dlm suratkhabar? aku saje nak tambah ayat..xpasti ade ke tak) ..
yang pastinye aku tengok website kpm.. dan kecohlah aku meng-inform semua orang yang aku sayangi.. hehe.


bercakaplah aku dengan kak shafa(pengenalan watak: kak shafa adalah rakan sekerja di HEP)

kak shafa bersemangat nak pergi untuk mencuba nasib dan tidak melepaskan peluang ini tetapi takut untuk memberitahu bos beliau..

maka, nak dijadikan cerita..
sewaktu lunch bersama bos di kolej 12, aku macam nak test cakap dengan bos.

"puan, saya rasa nak pergi interviewla.. nak cuti.. "

sambil makan, bos pon jawab, "ok. interview ape?bile?"

"interview tu ade 3hari .. blablabla.." sambil menerangkan butiran interview..

"ohh.ok. u pergi rabu la.."

"ok. tq puan.. saya pergi dgn kak shafa heh"

tibe2 kak didi pon mencelah, "saya pon ada interview"

lalu bos pon berkata, "3-3 orang nak pergi?.. ha,, buat surat!"




maka, pada 13mei2009..
kami (aku n kak shafa n rosdi kwn kak shafa) telah pergi ke Jabatan Pelajaran KL kat Jalan Duta itu..



inilah kami.. yang purple itu adalah aku (aku sekeh ko kalo x tau itu aku)
dan yang sebelah si manis purple itulah kak shafa..

ni time da petang2 after solat zohor lebih kurang pukul 3..



pukul berapa ko datang interview??

pukul 730 pagi!!~ *sumpah! aku tak tipu!!!*



pukul berapa ko dipanggil masuk ke bilik interview?
lebih kurang pukul 4petang!!~



biar betik??
iye.. ramai gileeee orang.. dah kate temuduga terbuka..


aku adalah orang yang ke 116.. (nombor bertuah ni!!)







see..

ramai orang!!!~

(tak nampak ramai eh? sebab ko tak tengok betol2)






kak shafa n shima.. muke penat tunggu...
shima sampai tido..
(shima adalah nombor yang ke -600++ )



oh ya!!~ kat situ ramai jumpe kawan... sangat seronok..
jumpa juga kawan yang disayangi.. *wink*



itu yang buatkan aku bertahan sampai pukul 530 petang baru balik...











shima dah bangun.. kak shafa lak nak tido..
adeyh..


betapa bosan nye muka mereka.. aku je menten ceria.. (hehe.. ;D)





gile ahhh.. boleh ko tunggu lame camtu?
haha.. iye beb.. aku kekal setia menunggu.. hehe.. walaupon pada awal pagi, kak shafa yang bersemangat bertahan.. sedangkan aku macam "jomlah balik.jomlah balik.tido lagi bagus"


tapi, setelah excited jumpa kawan..
aku lak yang bersemangat lebih tunggu sampai petang..
and kak shafa lak yang macam "haish..budak ni!!!"



hehe. itulah pengalaman temuduga ku.. rasanya tak perlu untuk diceritakan secara lanjut macamana main-mainnye aku time interview itu..(bukan tak nak cerita,, nanti korang bosan lak nak membaca story aku..hehe)


tapi dipendekkan cerita, daripada nak pergi interview main-main itu, ada rezeki yang dilimpahkan olehNYA untuk gadis ini..


dan gadis ini bersyukur dengan rezeki yang dikurniaNYA..




nota kaki :

sedar-tak-sedar dah sebulan bekerja disini..

moga sinar kebahagiaan terus bersinar-sinar

4 comments:

Amazing AJ said...

Siapakah Ms. Jay itu?

teng teng teng!!!!!!


AHAHHAHAHAHAHHA

FunNaDGreat said...

ahaha..

ms jay.. u know who u r.. ;D ;D

~ilyanie_usyuk~ said...

HAHAHHAHA~
aku da ley agak da sape Ms. Jay tuh Hiks

=))

FunNaDGreat said...

hehe.. tula.. bkn main aku rahsiakan name.. ;p