Wednesday, December 24, 2008

sebab pilih pasangan berusia

artikel yg diciplak ini ditujukan kpd mereka2 yg memilih pasangn berusia.. skang ni cam trend lak.. ngehe.. mgkin ini adalah antara sbb2 dorg pilih psgn berusia tu..


# Matang - pasangan berusia baik lelaki atau wanita bijak dan tidak memandang remeh perkara penting dalam mengurus rumah tangga.

# Stabil - pasangan berusia sudah mencapai tahap kehidupan stabil baik dari aspek kerjaya dan ekonomi.

# Berwawasan - pasangan berusia mempunyai wawasan dan hala tuju perkahwinan serta masa depan.

# Pelindung - ada individu mencari pasangan yang mampu memberi perlindungan baik dari aspek fizikal dan emosi. Lazimnya mereka yang berusia memenuhi kriteria ini.

# Tidak terlalu beremosi - pasangan berusia lebih rasional dan tidak terlalu mengikut emosi dalam menghadapi sebarang situasi.

# Pandai jaga hati - pasangan berusia lebih dulu makan garam dan pandai melayan kehendak hati selain mengawal situasi.

# Penyayang - sesuai dengan usia matang, pasangan berusia lebih penyayang dan sensitif dengan kehendak si dia.

# Pandai bawa diri - pasangan berusia tahu usia mungkin membatasi pergerakan dan tingkah laku tetapi mereka pandai membawa diri demi menjaga imej, reputasi dan kerukunan rumah tangga.

# Setia - pasangan berusia lebih setia kerana fokus hidupnya hanya pada si dia dan tidak memikirkan perkara bukan-bukan yang boleh mencemar kesucian cinta.

# Berpengalaman - apa lagi alasan terbaik? Pengalaman tentunya mematangkan diri menjadi insan hebat untuk menyayangi dan disayangi. Ini tidak boleh dijual beli!

Tip berkasih dengan pasangan berusia mengikut Dr Tengku Asmadi Tengku Mohamad

# Jika anda lelaki muda beristerikan wanita berusia, pastikan jangan sampai tanggungjawab ketua keluarga berpindah kepada isteri. Hak dan tanggungjawab lelaki sebagai ketua keluarga tidak pernah berubah biarpun mengahwini wanita berusia. Lelaki perlu jelas dengan peranan mereka bagi mengelak diri menjadi mangsa queen control!

# Sebagai lelaki muda, anda perlu cepat belajar dan matangkan diri. Belajar dari mereka yang berpengalaman mengenai ilmu berumah tangga. Lebih elok, timba ilmu sebelum berkahwin supaya rumah tangga harmoni.

# Suami berusia muda perlu faham bahawa Isteri berusia kadang kala sensitif dan cemburu kerana bimbang suami mungkin cenderung memikat gadis lebih muda. Suami perlu lebih sensitif dan menjaga hati isteri yang berusia.

5 comments:

wawa pucca said...

aku setuju
bf ak berusia gak drp aku
tapi sethun je la.hehehehe

ko couple ngn lelaki berusia ke?
huhu..panas panas!!!

caNNyGurl said...

oitt

kalo aku xjd ngan pejo, aku nak cr yg lebih muda ar camni.bole?

wahahahha

nurin nunu said...

aku br nk wat post benda ni..
ko da post dulu..
haahhaa...
ape lagi...
carik datuk la weyy~~

FunNaDGreat said...

wawa --> aha.. aku copy-paste je artikel ni.. xde kaitan ngn aku pon.. hehe ;p

cannygurl --> ahaha.. bole aja.. if ko cari yg lebih muda, ko akan jadi wanita yg matang la.. berpengalaman dsb.. hikhik ;p tp nape lak ko xjadi ngn pejo? korg sgt suwit ok!!

nunu --> hehe.. ko nk carik datuk ke? ko bepotensi babe!!~ hik ;p

Anonymous said...

...please where can I buy a unicorn?