Saturday, January 10, 2009

aku seorang penganggur


fuhh..
aku adalah graduan yg menganggur.. perhh!!~ akhirnya dpt gak title itu..

kenapa aku menganggur?
sbb aku xde keje..

apa yg aku buat?
lepak kt umah sajork..

xboring ke?
agak bosan la..

kenapa xkua?
xde duit..

kenapa xde duit?
xde income la bai!!!~

aduyai.. poning palo den!~ income takdo.. da duk uma ni, mkn sume ade, nk mintak duit pon sogan.. *tp sbonanye ade je duit dlm bank.. cume xde cash in hands jerk..*

scholar aku masuk lg.. adela dpt rm5k.. thanx yah!!~ sebbaekla bahagian biasiswa ni baik ati.. stil kasi duit walaupun aku da abes blaja.. heh.sukee!!~

tp aku nk simpan duit tu.. mcm aku ckp.. aku ade mission!!~ harus kumpul duit.. *whoa.. bunyi cam penuh semangat utk berjaya!~ hikhiks ;p* ape mission aku? ngeh3x.. susah nk describe kt sini.. tp cam da ramai yg tau.. n aku br je kongsi ngn alisa smlm.. oh, aku jumpe alisa n alisa banje aku mkn kat nasi dagang ulik mayang kt tmn melati tu.. thanx heh alis!!~ ;) ;) dgn aiskrim goreng nye.. heh.

berbalik kpd crite aku seorang penganggur..
kdg2 aku rase best jadi penganggur ni, rilek je, xya pk psl esaimen, xya pk pasal keje yg betimbun..heh. n kadang2 lak aku ase xbest pon ado.. yg xbestnye bile aku rase buhsan tatau nk watpe.. n then aku mula pikir nk cari keje..

tp aku ni cam xreti lor nk cari2 keje ni.. tatau nk mintak keje sbg ape.. tula,,silap aku gak,, dulu cam xamek kesah time rakan2 lain sebok nk cari keje.. sbb aku slalu pikir cam "apa nk jadi, jadilah!".. tambah pulak aku dpt scholarship ni, aku pk da tentu2 akan dapat keje sbb da bonded,, sbb tu r aku wat xkesah je.. n skrg bile nk cari keje ni, barula sebok2 nk tanye org
"ko mintak keje sbg ape weyh?"..
"ade contoh resume x?"..
"ko apply keje ktne?"..
"jobstreet tu ape weyh?"..
"if mintak kt jobstreet tu kene bayar x?"..
ha.. itulah cth2 soalan aku td.. heh.

ha.. tringat crite resume aku.. bile org mintak resume.. baru aku pusing2 cari resume.. last2 aku gune yg time LI aku dulu *resume 2tahun lps*, edit xsampai 5minit.. trs send.. bile da send, baru teliti balik..
"eyh, ini bkn cani.."..
"nape aku pakai reference ni? org ni da xkeje da.."..
"hallamak,, xmention lak dlm resume tu"..
haha.. ape2jela kan..


tp kdg2 aku pk perlu ke aku keje heh? *aku ni suke nk complicate kan keadaan*.. hah.. aku kene keje!!~ kalo aku xkeje, sape susah? mereka dan keluarga mereka.. Assalamualaikum!!~


nota kaki :
HIDUP PERLU BERUBAH!!

2 comments:

arisa-fujiwara[farah] said...

ko suke uatpe??? sementare lum ade keje tetap, time ni la ko bole uat ape yg ko suke. da keje tetap nanti, da kne commit

KingKamil said...

camni la.. duit scholar tu, leh wat blanje aku.. haha